Pessebre

Pessebre


| Tradicional | Itinerant |

Naixement - Pessebre - Els BlausEl Centre Excursionista és soci fundador de l'Associació de Pessebristes de Barcelona, com a tradició s'havien construït pessebres a l'antic local social, costum que es va perdre i que tot just l'any 2013 es va reprendre construint un pessebre tradicional al local del carrer Cornet i Mas.


A més, des de l'any 1970 quan s'acosten les vacances de nadal es porta una petita representació d'un pessebre a una localitat catalana.

Pessebre Itinerant

50è Pessebre Itinerant 2021

De Santa Fe del Montseny, pel camí del Turó de l'Home i Coll Sesbasses fins a Les Agudes, on es farà un acte símbolic del Cinquantenari del Pessebre. Després es retornarà pel camí de Briançó i Passavets fins a Santa Fe. Després es farà un dinar de restaurant.

El diumenge 12 de dessembre. Tot el dia.

Acte dins de les activitats previstes i ajornades del Centenari de l'Entitat

Lloc de trobada i de sortida de la caminada: Santa Fe del Montseny, a les 8:45 h.

Caminada alternativa: ruta circular de 6,5 km. i 280 mt. de desnivell, a l'entorn de Santa Fe, cap el Turó i Empedrat de Morou, on hi ha una bona panoràmica sobre tota la Vall de Santa Fe, tornant pel Pantà. Veure: Esquei de Morou

Cal portar esmorzar, aigua i equipament adequat per caminar per muntanya.

Al finalitzar l'activitat està previst fer un dinar al restaurant l'Avet Blau.

Cal fer inscripció previa. Veure les instruccions al Cartell

| Fotos | Ressenya | Cartell | MenúTarjaMapa | Ruta |

Pessebres Tradicionals 

Pessebre complert - Els Blaus

Anomenats pessebres monumentals, al local social del carrer Bonaplata s'havien construit pessebre espectaculars. Des de l'any 2013 s'instal·la un pessebre en el local social de Cornet i Mas.

Les figures del pessebre han estat cedides per Neus Parés.

El pessebre es podrà visitar al nostre local social fins el dia de reis.


| Fotos |

Història Pessebre Itinerant del C.E. Els Blaus

EL PESSEBRE ITINERANT

El pessebrisme és una tradició que ve de molt lluny, temporalment parlant. Es tracta d’una manifestació de religiositat catòlica que es remunta al segle XIII. Es considera a Sant Francesc d’Assís el primer pessebrista l’any 1223 a Greccio, data i lloc que són assenyalats com el començament d’un costum pietós. Encara que molt abans de Sant Francesc d’Assís, trobem diverses representacions que, si bé no es podrien considerar pessebres en el sentit estricte del terme, sí que anticipen el que serà aquesta tradició. Ben mirat, el que va fer Sant Francesc, tampoc ho era, ben bé, un pessebre…

Molts dels centres excursionistes de Catalunya mantenen una tradició comuna, doncs al voltant de les dates de Nadal porten un pessebre a una muntanya, un cim o un lloc escaient. Més que per una creença religiosa, és una activitat popular que es fa cada any i que serveix també per cloure la temporada excursionista. Les sortides per anar a portar el pessebre tenen sempre un bon ambient i una escalfor molt especial, que normalment es rubrica amb un bon àpat de germanor.

Pot ser que actualment s’hagi laïcitzat bastant aquesta tradició i que moltes de les persones que participen en aquets actes no són creients o practicants, però si que li tenen una estima i simpatia especial al pessebre, que continua sent una tradició cultural ben ferma que ha anat esdevint una mica pagana.

Als Blaus ja es feien pessebres des de l’any de la seva fundació, al 1920. I des de l’octubre del 1921 l’Entitat es membre fundador de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, per mitjà del soci Pere Queraltó. Es van anar fet pessebres de gran format fins el 1935 (l’ultim d’en Queraltó va ser el del 1930). Després es van continuar fent algúns pels anys 40 i 50. I en petit format (diorames) es van fer des del 1947 al 1958, per en Vicenç Lasalle. L’any 1976 es va fer, en gran format, una reproducció del Refugi vell d’Ull de Ter (1909) i també, al 2001, es va fer la reproducció de la Font de la Cristina, que estava al carrer Major de Sarrià, cantonada amb Pedró de la Creu, banda Llobregat-mar.

L’any 1970, el C.E. Els Blaus, amb el patrocini de la FEEC, va organitzar el tradicional “Pessebre dels Muntayencs”, en la seva XIV edició, a les Agudes del Montseny. Una estel·la o deixant de fusta, tallada per l’artista Sarrianenc i soci del Centre en Nuet Martí, que va ser portada a peu des de Sarrià, per relleus d’equips de muntanyencs socis de l’entitat, en el cap de setmana del 12 al 13 de dessembre. A Santa Fé del Montseny, a les 9 del matí, es va cel·lebrar una misa i la benedicció del pessebre, i finalment se’l va dur per posar-ho a dalt del cim. Actualment aquesta obra d’art està exposada al vestíbul del Centre.

Si tenim en compte la trajectoria pessebristica i muntayenca dels Blaus, l’organització d’aquest esdeveniment va supossar que d’inmediat sorgis la idea de repetir-ho en properes ocasions, ara ja com un acte propi de l’Entitat. Axi s’engegà el fet de portar un pessebre cada any a un indret o localitat amb església o ermita, on es pogués deixar fent-hi una missa i la benedicció corresponent. I anar-lo a recollir posteriorment, per la Candelera. Certament amb un esperit que ha estat sempre com una barreja de caire esportiu, religios i de tradició.

Cada any s’havia de portar en un lloc diferent, de tal manera que es pogués recorrer un bon tros del territori català, que ens quedes a una distancia propera i que no impliques un desplaçament masa llarg. Practicament el recorregut quasi sempre ha estat per la provincia de Barcelona. I el més proper possible de Girona i Lleida.

La manera de portar-lo, als voltants de Nadal, es va decidir que fos a peu i preferentment en un cap de setmana -encara que en alguna ocasió es va fer en 5 o 6 dies aprofitant algún pont festiu-, fent la aproximació al lloc corresponent en el tipus de mitjà que fos millor al cas. Ara en tren, autobús o cotxe, peró tenint cura de que pel retorn a casa hi hagués una bona combinació, cosa que en el seus inicis era una mica dificultos d’aconseguir i a vegades calia llogar algún vehicle pel transport o concertar-ho amb algúns socis que tinguesin cotxe.

Actualment ja no hi ha aquest problema, dons quasi tothom té vehicle, encara que cal lligar bé la distribució d’aquestos, per tenir-ne algún en el lloc d’arrivada, després d’ahaver deixat la resta a l’inici de la caminada i poder anar després a recuperar-los.

L’estada dels participants també es un altre punt important a tenir en compte. Als inicis, la majoria dels participants eren joves, uns més que d’altres, l’economia de tots era minsa i no hi havia les facilitats de moviment i transport que hi ha ara, de tal manera que es portava el sopar i l’esmorzar de motxila i per dormir calia concertar previament un lloc, prop al cami de pas, que fos económic per fer-ho, que normalment eren el terre d’una pallisa, d’un corral, d’una escola o d’una rectoria, i que normalment ens ho permetien sense cap compromís. I el diumenge es dinava en un restaurant, a un preu també el més económic possible.

De la organització del recorregut i de l’estada, així com de fer el pessebre, s’en cuidaven uns i del dinar del diumenge uns altres, normalment, peró quedant sempre tots d’acord. Pel diumenge s’organitzava un autocar per portar a tots els que, per no poder anar al dissabte o no poder caminar tot el trajecte, vulguesin anar al lloc del pessebre, per asistir a la misa i benedicció i a més per dinar tots plegats. Del primer tema durant molts anys es va cuidar el soci Ferràn Ferrús, junt amb altres socis de la seva quinta, i del segón tema el soci Enric Gelabert. Posteriorment se n’han fet càrrec altres socis.

Amb el pas dels anys, els corrals i les pallises han anat desapareixent. També els restaurants económics. El tarannà dels pagesos ha canviat i també ho han fet les antigues sacristies i escoles. Ara les portes sempre estan tancades, incloent-hi les de les esglèsies quan es fora del horari de misa. Així que darrerament s’han fet les estades a Cases de Colónies i últimament, quan no s’entroven d’aquestes, en hostals o pensions. A l’igual que el dinar de germanor ja es fa en restaurants a preu de mercat. I l’autocar ha quedat sustituit pels cotxes particulars.

El fet de portar el pessebre, comporta peró tot un procés organitzatiu previ. Cal buscar el lloc adequat, el recorregut oportú per camins de muntanya, establint els horaris de pas per tal d’arribar a lloc a l’hora, contactar amb el mosén de la parròquia corresponent, cercar i reservar el lloc d’estada i el restaurant o lloc pel dinar del diumenge. I el mitxà de transport dels participants i el dels acompanyants del diumenge. Moltes vegades al final, el nombre de km. que es fan previament, per cercar el trajecte definitiu de la caminada, representa el triple d’aquesta.

El recorregut a peu del pessebre itinerant es va iniciar pel Bàges, cap a l’Ania, Solsona, Osona, Baix Llobregat (a Stª Creu d’Olorda), el Berguedà, el Ripollés (al propi Monestir de Ripoll, amb una màgnifica reproducció d’aquest, feta per en Ferràn Ferrús), la Garrotxa, el Montseny i darrerament per Osona altre cop, per anar-nos apropant, pel Moianés i el Vallés Occidental, fins a Sarrià l’any 2019, per poder cel·lebrar l’any 2020 el seu 50è aniversari, portant-lo a peu altre cop des d’aquí a les Agudes, on va germinar la idea d’aquesta tradició.

I a partir d’aquest darrer pessebre, ja es veurà si la intenció es la d’acabar aquí aquest periple o bé continuar la tradició, peró si més no quedarà la possibilitat de fer la trobada anual de cloenda de les activitats muntanyenques, amb una caminada i dinar de germanor.

Enric Fité - Vocalia de Càmping i Pessebre - 2020

===========================================================================================

Associació de Pessebristes de Barcelona

Logo Associació de pessebristesEl Centre Excursionista Els Blaus és soci de l'Associació de Pessebristes de Barcelona, que promou l'afició per aquesta tradició a Catalunya.

Entre altres coses organitza cursos pel progrés i millora del pessebrisme, en les seves varies vessants, realitza anualment. Tots els interessats, s'hi poden inscriure. Vegeu la informació de les propostes que es fan, en la següent Circular.

Si voleu contactar amb ells ho podeu fer pel següent correu electronic: socis@pessebristesdebarcelona.cat

Últimes circulars publicades

Felicitació de Nadal

Desembre 2018

És un plaer, amants del pessebre com sou, fer-vos arribar la més cordial felicitació que podeu rebre aquests dies. 

Circular 189

Desembre 2018

Circular 188 i full d'inscripció visita pessebre

Novembre 2018

Amb la circular d'aquest mes us acompanyem el full d'inscripció del vostre pessebre.

Homenatge dels pessebristes a en Pere Catà
Barcelona, 25 de setembre de 2018

Benvolguts/des,

Us recordem que el divendres 5 d'octubre a les 7 de la tarda tindrà lloc a Sant Pau del Camp l'homenatge dels pessebristes a en Pere Catà. Sou pregats de la vostra assistència, que preguem confirmeu als tels. 93 315 21 57 i 607 073 397, o al e-mail de l'Associació hola@pessebristesdebarcelona.cat o socis@pessebristesdebarcelona.cat. Temps previst de durada de l'acte una hora. 

Estatuts i Memória
Març 2018

D'acord amb el convingut en la darrera Assemblea us fem avinent els Estatuts revisats d'acord amb la més recent normativa, adaptats a la legislació vigent.

| Estatuts | Memòria |

Circular 187
Març 2018

Assemblea General 22-3-2018 // Proposta de sortida a Mollina (Málaga) per visitar el Museu de Pessebres més gran d'Europa. 

| Circular |

Circular 186
Gener 2018

Actes de cloenda del Nadal 2017

| Circular |

Pessebres itinerants anteriors

49è

De La Floresta a Sarrià
Diumenge, 12 de desembre

Tarja Itinerari Mapa
48è De Sant Quirze del Vallès a La Floresta
Diumenge, 16 de desembre
Tarja Itinerari Mapa
47è De Matadepera a Sant Quirze del Vallès
Diumenge, 17 de desembre
Tarja Itinerari Mapa
46è De Sant Llorenç Savall a Matadepera
Diumenge, 18 de desembre
Tarja Itinerari Mapa
45è
 
De Monistrol de Calders a Sant llorenç Savall
Diumenge,  13 de desembre 
Tarja
 
Itinerari

Mapa

44è De Moià a Monistrol de Calders
Dissabte i diumenge, 13 i 14 de desembre 
Tarja Itinerari Mapa
43è De Santa Maria d'Oló a Moià
Dissabte i diumenge, 14 i 15 de desembre  
Tarja Itinerari Mapa
42è De Sant Feliu Sasserra a Santa Maria d'Oló
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre
Tarja Itinerari Mapa
41è D'Olost a Sant Feliu Saserra
Dissabte i diumenge, 17 i 18 de desembre 
Tarja    
40è De Lluçà a Olost de Lluçanès
Dissabte i diumenge, 11 i 12 de desembre 
Tarja    
39è De Sant Boi de Lluçanes a Santa Maria de Lluçà
Dissabte i diumenge, 12 i 13 de desembre 
Tarja    
38è De Sant Bartomeu del Grau a Sant Boi de Luçanès
Dissabte i diumenge, 13 i 14 de desembre 
Tarja    
37è De Santa Eulalia de Riuprimer a Sant Bartomeu del Grau
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre 
Tarja    
36è De Taradell a Santa de Riuprimer
Dissabte i diumenge, 16 i 17 de desembre 
Tarja    
35è De Viladrau a Taradell
Dissabte i diumenge, 17 i 18 de desembre 
Tarja    
34è De Vilanova de Sau a Espinelves
Dissabte i diumenge, 11 i 12 de desembre 
Tarja    
33è De Rupit a Vilanova de Sau
Dissabte i diumenge, 13 i 14 de desembre
Tarja    
32è De Sant Miquel de Pineda a Rupit
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre 
Tarja    
31è De Sant Miquel de Pineda a Rupit (anulat per neu)
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre
Tarja    
30è De Sant Aniol de Finestres a Sant Miquel de Pineda
Dissabte i diumenge, 16 i 17 de desembre 
Tarja    
29è Del Santuari de Colell a Sant Martí de la Llémena
Dissabte i diumenge, 18 i 19 de desembre 
Tarja    
28è De Castellfollit de la Roca al Santuari de Colell
Dissabte i diumenge, 12 i 13 de desembre 
Tarja    
27è De Beget a Castellfollit de la Roca
Dissabte i diumenge, 13 i 14 de desembre 
Tarja    
26è De Camprodon a Beget
Dissabte i diumenge, 14 i 15 de desembre 
Tarja    
25è De Vidrà a Santa Maria de Ripoll
En motiu del 75è aniversari del centre es deixa un pessebre que reprodueix a escala Santa Maria de ripoll. 
Tarja    
24è Del Santuari dels munts a Vidrà
Dissabte i diumenge, 17 i 18 de desembre 
Tarja    
23è D'Alpens al Santuari del Munts
Dissabte i diumenge, 11 i 12 de desembre  
Tarja    
22è De Santa Maria de Matamala a Alpens
Dissabte i diumenge, 12 i 13 de desembre  
Tarja    
21è De Sant Jaume de Frontenyà a Santa Maria de Matamala
Dissabte i diumenge, 14 i 15 de desembre  
Tarja    
20è De Santa Maria de Merlès a Sant Jaume de Frontejà
dos caps de setmana 8, 9, 20 i 21 de desembre  
Tarja    
19è De Santa Engènia de Relat a Santa maria de Merlès
Dissabte i diumenge, 16 i 17 de desembre  
Tarja    
18è De Monistrol de Calders a Santa Eugènia de Relat
Dijous, Dissabte i diumenge, 8, 10 i 11 de desembre  
Tarja    
17è De Santa Creu d'Olorda a Sant Feliu de Monistrol de Calders
6, 7, 8, 12 i 13 de desembre 
Tarja    
16è De Sant Boi de Lluçanès a Santa Creu d'Olorda
Es porta a santa creu en motiu del milenari de Sarrià 986-1986
5, 6, 7 i 8 de desembre amb relleus nocturns.
Tarja    
15è De Sant Sebastià a Sant Boi de Lluçanès
Dissabte i diumenge, 14 i 15 de desembre 
Tarja    
14è De Pinós a l'ermita de Sant Sebastià
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre 
Tarja    
13è De cornet a Sant Pau de Pinós
Dissabte i diumenge, 10 i 11 de desembre 
Tarja    
12è De Solsona a Sant Pere de Madrona
Dissabte i diumenge, 11 i 12 de desembre 
Tarja    
11è De Castelladral a Santa Maria de Cornet
Dissabte i diumenge, 12 i 13 de desembre 
Tarja    
10è De Sant mateu de Bages a Castelladral
Dissabte i diumenge, 13 i 14 de desembre 
Tarja    
De Sant Andreu de Segarra
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre 
Tarja    
De Rubió a Sant Andreu de Segarra
Dissabte i diumenge, 16 i 17 de desembre 
Tarja    
De Sant Pere Sallavinera a Santa Maria de Rubió
Dissabte i diumenge, 10 i 11 de desembre 
Tarja    
De Pinós a Sant Pere Sallavinera
Dissabte i diumenge, 11 i 12 de desembre
Sortida Nocturna
Tarja    
De Coaner a Pinós
Dissabte i diumenge, 20 i 21 de desembre
Tarja    
4rt De Solsona a Sant Julià de Coaner
Dissabte i diumenge, 7 i 8 de desembre
Sortida Nocturna
Tarja    
3er De Berga a Castelladral
Dissabte i diumenge, 15 i 16 de desembre
Sortida noctura, per relleus
Tarja    
2on De Montserrat a Castelladral
Diumenge, 24 de desembre
Arribada a la nit a Missa del gall
 
Tarja    
1er De Mura a Castelladral
Diumenge, 19 de desembre
Sortida nocturna
Tarja    

 

Documents relacionats