Història

Història

Història del Centre Excursionista Els Blaus

Fundat l '11 d'octubre de 1920, el nom de "Els Blaus" té el seu origen en el color de la roba de treball dels seus fundadors, propi dels oficis d'aquella època.

Ha estat, i encara és, una entitat els fundadors de la qual li donaren el caràcter excursionista, però dins de les activitats desenvolupades sobresortien les culturals.

L’any 1995 durant els actes de commemoració del 75è aniversari de l’entitat, se’ns va concedir la Creu de Sant Jordi.

El 5 d'octubre de 2013,  coincidint am la Festa Major de Sarrià  es va inaugurar la placeta dels Blaus. Aquesta plaça es troba a la cantonada del carrer Pedró de la Creu i l'Avinguda Foix. En podeu veure les fotos de l'acte d'inauguració i veure la localització de la plaça a Google maps.

Cultura

Tenien molt ressò les tertúlies i exposicions que portaven a terme diversos pintors, que juntament amb escriptors, crítics d'art i altres, varen iniciar el moviment Dau al Set. En l'actualitat per mitjà de la nostra sala d'exposicions es disposa d'un espai, perquè socis i amics gaudeixin d'un espai per mostrar les seves inquietuds artístiques. L'actual grup d'"Artistes de Sarrià", s'inicià als Blaus.

El poeta Josep Vicenç Foix utilitzà les pàgines del nostre butlletí per donar a conèixer una part de la seva obra.

Tenim l'Obra de l'Arxiu Històric de Sarrià i el particular dels Blaus, amb documents que daten del segle XII fins a l'època actual. Aquest arxiu a estat engrandit per donacions particulars, entre les quals destaca l’epistolar familiar del Dr. Ignasi Aragó, amb documents que es remunten al segle XIII. Des de l’any 2001 es treballa per mitjà de la col•lecció de llibres “Històries de Sarrià”, en la difusió del fons de l’Arxiu, i de la qual es porten publicats quatre títols.

També hi ha una biblioteca, amb nombrosos volums d'època, on a més de les clàssiques enciclopèdies hi ha llibres editats des del segle XVI; així mateix posseeix un fons de llibres de muntanya i monografies històriques. És oberta a qualsevol consulta.

En el seu moment hem tingut un grup sardanista, un altre de teatre i un de tir amb arc.

Som socis fundadors de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

Teatre de Sarrià

Butaca Teatre de Sarrià

El centre parroquial va encetar el passat 2014 una campanya de patrocini de les butaques noves que han col·locat al teatre de Sarrià, la inauguració es va fer el passat mes de desembre.

El Centre Excursionista ha apadrinat la butaca 5 de la fila 9.

Persones Il·lustres

Destacades personalitats del món cultural també tingueren una estreta relació amb els Blaus, com Apel•les Mestres, Lola Anglada, Josep Carner, Ventura Gassol i altres.

Dins del món de l'excursionisme, podem citar el lligam que hi hagué amb en Cèsar August Torres.

Esports

En el camp esportiu som més modests. Encara que no tinguem figures que assoleixin cims espectaculars o realitzin gestes que surtin a la televisió, hi ha socis de l'entitat que fan excursions de gran mèrit, aixó xom expedicions al Nepal, marroc, etc...

Així mateix el 1996 es va inaugurar el circuit esportiu "Interfuni" a la Carretera de les Aigües, instal•lat pels Blaus.

Des de l'any 2001, s'organitza una caminada popular per la serra de collserola, activitat que ha aplegat gairebé 500 caminadors en l'edició de l'any 2016.

Més recentment, des de l'any 2013 el centre organitza una marxa de regularitat: la Marxa dels monestirs. Amb un fort esperit popular aquest esdeveniment va aplegar en la darrera edició prop de 200 caminadors, la principal característica de la marxa és que uneix els monestirs de Pedralbes i Sant Cugat, i que cada edició té un recorregut diferent.

Refugis

Un grup de professionals de la construcció, membres de la nostra entitat, han contribuït en l’arranjament i manteniment de la xarxa de refugis de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, així com en la construcció dels aixoplucs metàl•lics i la seva instal•lació amb els helicòpters del cos de Bombers de la Generalitat.

Secció Infantil - Secció Gegantera

Una de les principals funcions del centre excursionista ha estat introduir els més joves en els esports de muntanya, durant molts períodes ha existit la secció de minyons que s'anomenava els blauets. Actualment un grup de socis estan treballant per restablir aquesta secció.

És degut a aquesta secció infantil que neix l'any 2001 el gegantó Blauet, una iniciativa conjunta amb la colla gegantera de Sarrià que va comportar la construcció d'un gegantó excursionista. Actualment el gegantó surt a totes les festes majors de Sarrià i normalment acompanya el Gervasi i la Laia, gegants oficials del districte.

Ciència

Dins de l’excursionisme científic, les actuacions filantròpico-arqueològiques les va portar a terme la Secció d'Art i el Grup d'Exploració i Investigació Espeleològica. L'any 1943 es va constituir la Comissió d'Investigacions Muntanyenques dedicada a les tasques arqueològiques. El 1977 passà a denominar-se Secció d 'Arqueologia i Història Antiga. En l’actualitat es la vocalia de Cultura la que organitza aquest tipus d' activitat.

Des d'aquell moment s'han portat a terme una munió extensa i selectiva de treballs.

Des de la restauració de l'església de Santa Creu d'Olorda, descobriment i excavació d'unes sitges ibèriques i una vil•la romana a Sarrià, excavació del poblat ibèric del Putxet, recuperació de materials de l’enderroc de diverses masies sarrianenques, descobriment d'una inscripció romana al Pallars, participació en excavacions arqueològiques oficials a Barcelona i comarca, estudi dels edificis termals de la Catalunya romana, publicacions sobre sepulcres megalítics, descobriment d'una roca amb gravats prehistòrics a Collserola, confecció de la carta arqueològica del Districte Sarria-Sant Gervasi.

Gairebé totes les actuacions tingueren la col•laboració i assessorament d’institucions oficials, com ara el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, Museu Arqueològic de Barcelona i Universitat de Barcelona.

Quatre dels estudis han estat publicats i premiats, tres amb el Premi Sant Bernat i l'altre amb el Premi Lacetània; l'any 1996 les Edicions de l'Abadia de Montserrat varen publicar un llibret sobre itineraris megalítics.